0

Utrustning för löpning

När det gäller löpning krävs det en hel del av utrustningen. Den måste både vara bekväm, funktionell och tillåten att använda på tävlingar, om man vill tävla.

Kläder

Om man bara vill träna löpning på fritiden fungerar det ofta bra med kläder som är anpassade efter rådande väder. Beroende på hur allvarligt man satsar, kan det dock krävas andra utstyrslar. Om man vill få bättre kondition och mer tränar för skojs skull fungerar ofta en vanlig t-shirt och ett par mjukisbyxor eller bekväma shorts bra. Om man däremot vill träna mer på allvar kan kläder i ett riktigt bra funktionsmaterial vara smart att köpa in. Dessa kläder andas och transporterar bort svett på ett helt annat sätt än vad vanliga vardagskläder gör.

Ofta är det bra att både skaffa träningskläder i långärmad samt kortärmad variant och detsamma gäller för byxorna. Då kan man träna mer flexibelt oavsett om det regnar, är kallt eller varmt ute.

Om man vill tävla måste man dessutom ha tävlingskläder för löpning. Om man tävlar i större tävlingar har kläderna ofta landets färger, alltså gult och blått i Sverige. Ofta består tävlingskläderna av ett linne, en t-shirt, shorts och ett par tunna långbyxor i tunt material. Detta är dock inte något man behöver köpa med en gång.

Skor

När man tävlar och tränar löpning är det allra viktigaste att man har ett par bra skor på fötterna. Gymnastikskor finns i flera olika varianter och vilka man föredrar att använda är mycket individuellt. Det är dock viktigt att skon ger foten ett mycket bra stöd och den ska också sitta bra. En sko som halkar omkring är obekväm, kan leda till skav och kan också göra att man snubblar. När man ska välja en sko bör man se till att man också väljer rätt storlek. En för liten sko kommer att trycka på tårna och det gör det obekvämt att springa.

Eventuella hinder och häckar

I vissa löpgrenar finns det hinder samt häckar. Om man vill öva just detta krävs det såklart också att man har något att hoppa över. I många fall kan man besöka någon arena eller liknande och träna där. Då kan man ofta låna häckar och hoppa på plats. Ibland är detta dock inte möjligt och då kan man behöva köpa in egna häckar. Dessa finns ofta i olika material och prisklasser. Det viktiga är att man ser till att häckarna är lätta att bära, och att man själv kan ställa in höjden på dem. Om man vill träna på fasta hinder med vatten och liknande kan det ofta vara klokt att ge sig ut i skogen. Här finns det ofta stockar, stenar med mera som kan fungera bra att hoppa över.