0

Friidrotta hela livet

En friidrottares dröm är nästan alltid att kunna bli så bra att han eller hon får delta i de olympiska spelen. Åratal av träning och koncentration på den idrottsgren som valts är hundraprocentig. För dem som lyckas och är under elitträning gäller det att hålla formen och undvika skador för att kunna prestera på SM, EM, VM och givetvis de Olympiska spelen. Sverige är en stor nation inom friidrotten och har satt flera namn på den internationella rankingen hos bland annat den amerikanska tidningen Tracks & Field.

Precis som med de allra flesta sporter behöver man kombinera och komplettera sin speciella gren med annan typ av träning för att stärka övriga muskler i kroppen samt för att få bättre kondition. Konditionsträning brukar bestå av löpning eller cykelträning. Vanligtvis tränar många kondition inomhus och friidrottare cyklar gärna för att nå önskat resultat. Att variera sin träning är dock viktigt för att också stimulera lusten. En vacker vår, sommar eller höstdag inbjuder många gånger till en cykeltur utomhus på en riktig cykel. När man cyklar längre sträckor kan det vara skönt att ta en paus vid ett café eller liknande. Det är rekommenderat att skaffa ett bra cykellås hos exempelvis tooorch till sin cykel och att handla online är både smidigt och snabbt.

Sverige är fyllt med föreningar som erbjuder friidrott. Som med allt annat behöver föreningarna arbeta med att förbättra sig och att fylla de behov som kan finnas. En viktig del för en förening är att vara attraktiv för flera målgrupper som vuxna, barn och tonåringar. Friidrott är en sport som man bör kunna utöva hela livet och bör finnas tillgänglig oavsett vilken ambitionsnivå man har. Det är lika viktigt att nybörjare tycker att det är roligt att träna som det är för erfarna att kunna utveckla sig vidare beroende på ambitionsnivå.

En populär gren inom friidrotten är exempelvis höjdhoppning med stora namn som Patrik Sjöberg och Kajsa Bergkvist. När Svenska friidrottare tar hem medaljer från mästerskapen ökar vanligtvis intresset från unga att börja med friidrott. Det är både viktigt och fantastiskt roligt för föreningar att kunna jobba med nya talanger. Drömmen om att vinna medaljer på de stora mästerskapen är något som många unga friidrottare har med sig som drivkraft. När det väl sker utgör detta de största ögonblicken i en friidrottares liv.