0

Rätt klädd för friidrott

Friidrott består inte bara av en gren utan det är flera olika idrottsgrenar. Många som tävlar i friidrott är dock aktiva inom flera grenar. När det gäller friidrott är det viktigt att ha rätt kläder på sig. De kan vara antingen av långbent eller långärmad modell, eller av kortare sådan.

Var rädd om musklerna

När du tränar och värmer upp är det viktigt att du inte låter musklerna kallna emellanåt. Med snygga och varma parajumpers behöver du inte oroa dig för det. Se till att ta på dig tjockare och varma kläder direkt efter att du har värmt upp. Om du värmer upp dina muskler och sedan låter dem kylas ner för att börja träna direkt är risken stor att du skadar dig. En muskelskada är sällan allvarlig men det kan göra ont och du kan behöva ligga lågt med träningen under flera månader.

Det där med rätt skor

Friidrott är, oavsett gren, en sport där man rör sig en hel del. Det betyder att fötterna är mycket utsatta. Oavsett om du springer lopp, hoppar häck, är en höjdhoppare eller längdhoppare finns risken att fötterna tar stryk. Det kan räcka med att du trampar snett eller landar fel för att du ska vricka eller stuka dig. Det kan ta flera veckor efter en sådan händelse innan du är i tillräckligt bra form för att kunna träna och tävla igen.

Måste kläderna vara dyra?

Om du tränar friidrott på skoj behöver du inga speciella idrottskläder. Det går bra att träna i ett par oömma byxor och en sliten tröja. Kläderna måste dock vara mjuka och sköna att röra sig i. Du behöver alltså inte spendera flera tusen kronor på dina idrottskläder. Om du vill börja träna och tävla i friidrott på lite högre nivå kan det vara klokt att satsa på lite dyrare idrottskläder. Många gånger kan du då köpa kläder genom den klubb du tävlar för eller rent av få dem sponsrade av klubben eller av olika företag.

Friidrottskläder för barn

Friidrott är en sport även barn kan delta i. Inte heller de behöver några speciella idrottskläder. Det är dock viktigt att även de har bra skor att idrotta i. Om så inte är fallet kan de skada fötterna och de skadorna kan sitta i även när barnet växer upp.

Friidrott i skolan

Friidrott är ofta en idrott som skolan låter eleverna delta i. Inte heller då ska några särskilda kläder behövas. Enligt regler i Sverige som Skolverket satt upp får skolan nämligen inte kosta något. Om det är så att skolan kräver några särskilda kläder måste skolan också stå för kostnaden för dem. Vanliga idrottskläder är dock en sak som ofta inte faller inom något skolan ska stå för.