0

Vanliga skador

Inom friidrott finns det ett par skador som är vanligare än andra. För det första är stukningar de allra vanligaste skadorna. När en stukning sker är det viktigt att kroppsdelen hamnar i högläge och dessutom är det bra att lägga ett tryckförband på den del som drabbats. Det kan också vara vanligt att man får ont i olika leder. Beroende på vilken eller vilka genar man tränar och tävlar i kan olika leder drabbas. Ofta är knäleder, fotleder och handleder extra drabbade. Både killar och tjejer i puberteten drabbas ofta av olika smärtor i knäna. Ofta beror det på att kroppen inte hunnit med i växten, och det kan då vara klokt att ta det lite lugnare med träningen under de dagar det gör som mest ont. Om smärtan inte ger med sig kan det dock vara klokt att besöka en läkare för att ta reda på om smärtan beror på något annat.

Ofta kan man höra att man inte bör träna om man har ont. Det är dock en sanning med modifikation. Beroende på vad man har för smärtor kan träning göra gott. Ofta kan man råka ut för benhinneinflammation. Detta i sig är inget farligt och ofta är det bara bra att fortsätta träna. Dock bör man undvika att hoppa allt för mycket.

Många skador kan uppkomma av att träningen är allt för ensidig eller enformig. Det kan därför vara bra att tänka på att inte bara träna löpning varje dag, även om det är just den grenen man vill syssla med. Om man satsar på kastgrenar kan det också vara klokt att kasta med båda armarna, även om kasten kanske inte blir lika bra med den arm man inte huvudsakligen använder. Dock blir kroppen betydligt mer allsidigt tränad och risken för att överbelasta ena sidan minskar radikalt.