0

Utrustning för mångkamp

I mångkampen ingår de vanliga friidrottsgrenarna. Dock innebär detta att en mångkampare behöver ha flera olika idrottsredskap och utstyrslar. Det betyder också att flera saker behöver köpas in för att man ska kunna tävla och träna. Ofta tränar man inte alla grenar samtidigt, men med bra intervall. När väl tävlingsdagen kommer ska alla grenar sitta.

En mångkampare klarar sig ofta inte med bara ett par kläder. Denne tävlar ofta under två dagar i följd, med flera grenar varje dag. Det går alltså åt en hel del ombyten och dessutom kan det vara klokt att både ha shorts, långbyxor, t-shirt samt långärmad tröja. De bör också ha lite olika modeller inför olika grenar. I vissa grenar bör kläderna vara lite lösare, medan de i andra bör sitta tajt för att inte orsaka fel, rivningar eller vara i vägen.

När det gäller skor kan mångkamparen ofta klara sig med ett eller två par skor. Ofta kan det vara klokt att ha ett par skor för längdhopp eftersom dessa ofta fylls med grus. När det gäller andra grenar kan man ofta använda samma slags skor. I löpning är det dock extra viktigt att skorna ger ett bra stöd och dessutom dämpar islagen som blir när man springer eller hoppar över hinder med mera. I kastgrenar är greppet viktigare och skorna får inte var för klumpiga. Detta måste man som tävlande tänka på.

Ofta kan man inte springa iväg och fika mitt i tävlingen så det kan vara klokt att också ha med en vattenflaska och kanske också något mellanmål.

När det gäller övriga saker som en mångkampare behöver är det till exempel häckar för att träna på hopp och fotisättning. Man behöver också ofta tillgång till de föremål som ingår i kastgrenarna man utövar. Det kan vara klokt att skaffa åtminstone en diskus, en slägga och någon kula. Om man tränar mycket inomhus eller på ställen där andra idrottare finns kan det vara klokt att titta efter olika träningsredskap i gummi. Det finns både diskusar, spjut och släggor som har en liknande utformning som tävlingsredskap men som inte är lika farliga att få på sig, och som heller inte gör lika mycket skada om de skulle råka träffa en vägg eller liknande om man tränar inomhus.