0

Utrustning för kastgrenar

När det gäller kastgrenar kan man behöva en hel del olika saker beroende på vad man tränar eller tävlar i. Gemensamt för alla grenar är att man behöver bra kläder och skor. De kläder som används är ofta shorts samt en t-shirt eller ett linne. Kläderna bör sitta relativt tajt för att man enkelt ska kunna rotera eller kasta iväg föremålet i grenen man utövar. Skorna som bärs bör vara lätta men ge bra grepp så att man inte halkar runt.

Utrustning för kula

När man tränar och tävlar i kula behöver man såklart en kula om man inte kan låna en någonstans. Kulans storlek och vikt på tävling bestäms enligt regler men det förhindrar såklart inte att man tränar med en kula av annan vikt. Många gånger kanske man vill träna upp kastteknik och då kan en lättare kula vara bra, medan en tyngre kula är bättre om man vill träna upp styrkan.

Utrustning för spjut

När det gäller spjutkastning kan spjutlängden variera något från person till person. Vikten ska dock alltid vara densamma. För kvinnor gäller 600 gram och för män 800 gram. Hur långt spjutet är bestäms individuellt. En kort tävlande behöver ofta ett kortare spjut för att kunna kasta det korrekt.

Diskuskastning

När det gäller diskuskastning kan diskusen vara tillverkad i olika material. Oavsett vilket material den tillverkas av ska man dock se till att den väger enligt reglerna. Måtten ska även dem överensstämma. Om man är nybörjare inom diskus finns det också diskusar i gummi. Dessa fungerar även bra om man tränar inomhus med kast i nät.

Släggkastning

Ofta kan man inte träna släggkastning inomhus. Det betyder att man är relativt beroende av vädret. Det kan därför vara klokt att skaffa kläder och skor som passar även om vädret är lite sämre eller om det regnar. Släggans längd bör anpassas efter kastaren eftersom den ska kunna svingas över huvudet innan den kastas. Om släggan är för lång är risken mycket stor att den släpar i marken och tappar fart. En slägga kan man ofta låna den första tiden men efter ett tag kan det vara praktiskt att köpa en egen så att man kan träna när man vill.

Viktkastning

När man kastar vikt gör man i stort sett som med en vanlig slägga. Vikten är dock kortare och flyger ofta inte lika långt. Även en vikt kan man så småningom köpa själv.