0

Utrustning för gång

En gångare behöver egentligen inte speciellt mycket utrustning. Man kan träna gång på fritiden och då liknar träningen en vanlig power walk. På en sådan promenad fungerar i stort sett vilka kläder som helst.

Om man däremot vill sikta på att träna mycket och ofta, eller kanske till och med tävla i gång är det bättre att satsa på riktiga träningskläder. Ofta finns dessa i flera modeller, färger och material. Det kan vara klokt att prova ett par olika så att man kan känna efter vilket material man föredrar. Några av dem håller värme bättre, medan andra lättare transporterar bort svett och håller kroppen torr. Det är dessutom extremt viktigt att tänka på vilka skor man använder eftersom att man ofta går snabbt och långa sträckor. Fötterna och benen får tåla en hel del och fel skor kan ge allvarliga och långvariga skador.

Något en gångare ofta kan ha stor nytta av är ett par stavar och kanske en stegräknare. På så sätt kan man hålla koll på sin fart och se hur pass mycket man förbättras. Med stavarna blir det enklare att hålla sig just till att gå. Man lär sig att hålla takten och dessutom håller man ofta en bättre hållning.