0

Usain Bolt – sprintern från Jamaica som blev en levande legend

En av friidrottsvärldens kanske mest kända atleter på senare år är Usain Bolt, den legendariska sprintern från Jamaica som nyligen har avslutat karriären inom friidrotten. Han försöker nu istället att bli proffs inom fotboll vilket går helt okej även om han knappast lär bli lika stor inom fotbollen som han var som löpare på kort distans inom friidrotten. Men mer om det snart. Först över till något annat.

Hur gör man som friidrottare om man vill göra en bolånekalkyl för bostadslån eller kanske en lånekalkyl för privatlån? Som friidrottare kan det vara tufft utan sponsorer, men lyckas man med att få tag på sponsorer eller reklamkontrakt har man en mer stabil inkomst. Det gör att man lättare kan lägga upp ett bolån och köpa sig en bostad, om man så önskar. Men andra alternativ finns också som ger en stabil inkomst. Den som vill lägga sitt fokus och krut på att bli riktigt duktig i friidrott kan till exempel varva friidrottandet och allt tränande med att jobba på halvtid. Eller så kan man studera samtidigt som man försöker bli proffs inom friidrotten, vilket kanske en del personer gör.

En som inte direkt behövde oroa sig för sådant är Usain Bolt, för han blev så stor och berömd att han nog kunde köpa hus istället för att ta lån till ett. Usain Bolt är från Jamaica och han är därmed från ett riktigt friidrottsland. Jamaica är ett land som är specialiserade på sprint inom friidrotten och även om Usain Bolt har varit deras största stjärna mellan 2008 och 2017 har de även en väldigt stark bredd. Något som blir solklart när lilla Jamaica besegrar oerhört stora USA även inom grenarna 4 * 100 meter stafett och 4 * 400 meter stafett för både män och kvinnor.

En annan duktig löpare från Jamaica som var samtida med Bolt är till exempel Asafa Powell. Dessa två personer sporrade varandra till nya framgångar. Asafa Powell hade ett tag världsrekordet på 100 meter innan Usain Bolt bolt slog det. Usain Bolts första OS var i Aten år 2004, men på den tiden var han ung och inte färdigutvecklad som atlet. Fyra år senare på OS i Peking / Beijing år 2008 fick han sitt odiskutabla internationella genombrott när han i finalen i OS sprang in på det nya världsrekordet 9,69. Det är ett klassiskt lopp och en överlägsen triumf. Han slog även världsrekord på 200 meter i samma OS, vilket var en större bedrift eftersom rekordet på 200 meter (av amerikanen Michael Johnson) betraktades som ett av de bästa världsrekorden.

Som allra bäst var Bolt året efter, på VM 2009 i Berlin. Han sprang på 9,58 i VM i Berlin på 100 meter. Frågan är vem som ska slå det rekordet. Å andra sidan sa man samma sak om Michael Johnsons rekord som Bolt slog drygt tio år senare. Bolt blev aldrig bättre än så men vann även OS i London 2012 och i Rio 2016. Samt i några VM däremellan.