0

Supertalangen Armand Duplantis siktar högt

En av de mer välkända friidrottarna i Sverige nu på senare år är Armand Duplantis. Han tävlar i en gren som går ut på att springa mot en matta och sedan häva sig upp i luften med en stav, passera en ribba på ovansidan nästan sex meter upp i luften smidigt som en katt och sedan landa mjukt i mattan igen.

Låter det svårt? Det är det också.

Men Duplantis har haft tur kan man säga. Hans manliga förälder är gammal friidrottare och atlet, så Duplantis har fått lära sig redan från tidig ålder hur man gör för att lyckas att nå elitnivån i hans mycket speciella gren inom friidrotten.

Amand Duplantis är fortfarande en yngling, men har redan fått sitt stora internationella genombrott! Under en fantastisk tävling i somras på EM i friidrott lyckades han slå personligt rekord genom att redan innan han fyllt 20 år ta den enastående höjden 6 meter och fem centimeter. Det räckte i en jämn tävling för att vinna EM-guldet. Nu är nya mål VM i friidrott sommaren 2019 följt av OS i Tokyo sommaren år 2020. Hela Sverige inklusive Outletsverige lär heja på honom.

Armand Duplantis har smeknamnet Mondo och har en amerikansk pappa, Greg Duplantis. Men hans mamma Helena Duplantis är svenska. Därför har Armand Duplantis dubbla medborgarskap. Han valde trots att han mest bott i USA under sitt liv och inte ens kan så mycket svenska att tävla för Sverige. Kanske för att konkurrensen är så mycket mindre i Sverige än i USA, vilket spelar roll. Om man inte är bland de tre bästa atleterna inom sin gren i USA kanske man inte får åka iväg på internationella mästerskap som OS och VM. Men i Sverige där det inte finns lika många atleter, särskilt inte inom smalare grenar, blir konkurrenssituationen inte alls lika skarp. Sverige har tio miljoner invånare, medan USA är ett land som breder ut sig över en hel kontinent och har över 300 miljoner invånare, så det säger sig självt att konkurrensen bli hårdare i ett så pass stort land. Men kanske ångrar sig Duplantis lite nu när han redan nu är på en nivå som skulle göra honom till ganska solklar etta även i USA. Den amerikanska marknaden vad gäller sponsring och reklam är antagligen betydligt större än den svenska.

 

Å andra sidan så är friidrotten en idrott som likt många andra kanske för en undanskymd tillvaro i USA jämfört med deras ”nationalsporter” basket, baseboll (baseball) och amerikansk fotboll. Förutom vart fjärde år när OS uppmärksammas stort.

Duplantis bor kvar i delstaten Louisiana i södra USA i staden Baton Rouge och tränar till vardags där, på Louisiana State University. Där får han utmärkta träningsförhållanden året om i och med att han slipper den svenska vintern och kan träna utomhus även under den kalla och mörka delen av året. Han slipper träningsresor eller att träna i inomhushallar.

Armand Duplantis berättar för SVT Sport i ett reportage att han har haft som mål att vinna ett OS redan sen han var sex år gammal. Näst-nästa sommar kan han nå målet i Tokyo.