Friidrott är en bra motionsform för hela familjen. Tillsammans kan ni tillbringa kvällar och helger på idrottsplatsen och stimulera och pusha varandra till att springa fortare, kasta eller hoppa längre eller att hoppa högre. Vill ni koppla av med något annat ibland kan ni prova gokart i Stockholm. Patrik Sjöberg är en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna, och hans Europarekord i höjdhopp står sig fortfarande efter 32 år.
Framgångarna
Redan som 16-åring vann Sjöberg sitt första SM, det skulle bli totalt åtta SM-guld i karriären, och flera gånger satte han nytt svenskt rekord under sin aktiva tid. Han vann SM varje år mellan 1981 och 1987 och igen 1989. Patrik Sjöberg deltog i tre Olympiska spel, och tog medaljer i samtliga, vilket han är den ende höjdhoppare att åstadkomma. Han vann ett VM och fyra EM under karriären, dessutom tog han både guld, silver och brons i inomhus-VM genom åren.
Hans mest framgångsrika år var utan tvekan 1987. Detta år vann han sitt VM-guld i Rom, han vann sitt andra EM-guld i Liévin och han vann återigen SM. Det som för alltid skrev in Sjöberg i friidrottshistorien var dock DN-galan i Stockholm sommaren 1987. Det var då han slog till och satte världsrekord på 2,42 meter, ett rekord som han fick behålla i drygt ett år. Med den höjden är han fortfarande på tredje plats bland de manliga höjdhopparna i världen.
Övergreppen
2011 gav Patrik Sjöberg ut sin självbiografi ”Det du inte såg”. I boken avslöjar han att han under flera års tid utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare, som också var hans styvpappa i flera år. Patriks avslöjande slog ned som en bomb och chockade hela Friidrottssverige. Hans tränare hade innan boken kom ut hyllats vida omkring som en enastående tränare och han hade haft flera av Sveriges främsta hopp-friidrottare under sina vingar. Efter att boken gavs ut har flera andra av tränarens gamla adepter trätt fram och avslöjat att även de hade utsatts för övergrepp, eller försök till övergrepp.
Patrik Sjöberg har allt sedan boken kom ut talat om problemen med pedofiler och om hur man kan arbeta för att de inte ska få tillgång till offer. Han säger att hans liv var ett helvete och att han inte fick någon barndom. Det är allas vårt ansvar att se till att det aldrig kan hända fler barn. Alla vi vuxna inom idrottsrörelse, skola, scoutrörelse eller religiösa ungdomsförbund, kort sagt vuxna män och kvinnor inom alla områden där barn och ungdomar finns och riskerar att utsättas. Vi måste se vad som händer och reagera. Ett sätt att försvåra för pedofilerna är att aldrig tillåta ensamarbete inom dessa barn- och ungdomsrörelser. Ska det arbetas med barn, ska det alltid vara minst två vuxna närvarande. Vi föräldrar måste tala om för våra barn var gränserna går, och förklara vad som är övergrepp. Tillsammans kan vi se, reagera och finnas där för våra barn. Vi måste prata mer om problemet, för som Patrik säger, ”tystnaden skyddar pedofilerna”. Tillsammans kan vi sätta P för pedofilerna. Idrottsrörelsen måste börja med att ta av sig skygglapparna.