0

Gång

Gångsporten räknas i Sverige inte till friidrotten utan det är ett helt eget förbund. Dock ses gång internationellt som en del av friidrott. Man kan antingen tävla på bana eller i så kallad landsvägsgång. Ofta går distansen mellan 20-50 kilometer.

I gång gäller det att man inte springer. Man ska gå så fort som möjligt under en längre sträcka. Det finns mycket speciella regler för gångtävlingar. Den som tävlar ska till exempel alltid ha minst en fot i marken med någon del och benet som går framåt ska inte böjas som när man springer.

Under en tävling i gång sitter speciella domare längs med hela banan och studerar de tävlande. Om de ser att någon inte riktigt följer reglerna ska de meddela detta genom att ge gångaren ett rött kort. Detta röda kort får delas ut tre gånger till en gångare. Vid det tredje kortet diskvalificeras denne från tävlingen och får inte fortsätta. Det är mycket vanligt att gångare blir diskvalificerade och detta kan ske när som helst under loppet. Man kan till exempel diskvalificeras i början, eller rent av strax innan det är dags att gå i mål.