0

Friidrott

Friidrott omfattar många olika sporter och är därmed ett samlingsnamn, många av de som sysslar med friidrott sysslar med fler än en gren medan andra väljer att specialisera sig på en sport. Kvinnor tävlar ofta mot kvinnor medan män tävlar mot män då det handlar om att man ska kunna tävla på lika villkor. Därför har man bland annat diskuterat att införa en teosterongräns vilket det svenska friidrottsförbundet står bakom. Man får som exempel inte dopa sig inom friidrott; man vill att alla ska ha samma förutsättningar när de tävlar.

Idrott är viktigt för att man ska må bra, detta gäller både barn, ungdomar och vuxna samt äldre. Det är en förutsättning för att man ska må bra genom hela livet och genom att regelbundet röra på sig kan man undvika mängder med olika sjukdomar som kommer med ett mer stillasittande liv. Om man har svårt att hitta en sport som man tycker om att utföra ska man ta en titt på alla de sporter som finns inom friidrott. Det handlar nämligen inte om hur man rör på sig, mer om att man rör på sig. Även om vardagsmotionen är det allra viktigaste är det bra om man hittar en idrott som man tycker om att utföra. Det ökar chanserna för att man ska kunna leva ett hälsosamt liv.

Inom friidrott kan man syssla med allt från höjdhopp, löpning och kulstötning till terränglöpning, diskus, olika kastgrenar, sjukamp, stenkastning och längdhopp. Det handlar om otroligt många grenar som omfattas av friidrott och därför bör man testa på ett par som man är intresserad av. Det man ska ha i åtanke är att man emellanåt kan behöva akut tandvård efter en skada när man sysslar med friidrott. Det bästa är om man lär sig att förebygga alla typer av skador, det är dock bra att ha ett telefonnummer till hands utifall att olyckan skulle vara framme.

Om du till exempel tycker om att springa långt kan detta gå under friidrott. Om du tycker om att kasta spjut eller sikta på olika mål går även detta under friidrott. Många förstår inte hur brett begreppet friidrott faktiskt är. I skolan är det vanligt att man sysslar med olika typer av friidrott för att låta barnen testa på de olika grenarna. Det är vanligt att man inte tycker om alla grenar och det behöver man inte heller för att börja med friidrott. Det är helt okej att välja ett fåtal grenar eller endast en när man vill syssla med detta. Det finns klubbar som man kan gå med i som tillåter en att syssla med de grenar som man tycker om och som dessutom hjälper en att bli bättre. Ju tidigare man börjar, desto större chans har man givetvis att bli bra på de grenar man väljer.