0

De stora svenska friidrottarna

I sportens värld läser man mycket om svenska stjärnor som Zlatan Ibrahimovic i fotboll och Erik Karlsson i ishockey. Trots att Sverige har haft många duktiga idrottare inom friidrott så är det en sport som ofta hamnar lite i skymundan av de stora bollsporterna.

Det som är så bra med friidrott är att den är så mångsidig. De flesta människor har med stor sannolikhet en talang som skulle kunna passa inom friidrott. Är man snabb kan man tävla i sprintdistanser, är man dessutom även uthållig så kan man springa 5000 meter eller 10 000 meter. Är man mer av den starka typen kan man tävla i kulstötning eller spjutkastning, och har man en bra spänst kan man tävla i höjdhopp eller längdhopp. Det finns kort sagt något för alla.

Eftersom det finns något för alla är det även en trevlig och underhållande sport att titta på för hela familjen. Man kan ta med sig barnen på något av de friidrottsarrangemang som anordnas runt om i Sverige och njuta av de fantastiska prestationerna. Då det kan vara mycket folk på dessa arrangemang, kan det vara bra att skaffa namnlappar till barnen med adress och telefonnummer om ni skulle tappa bort varandra i vimlet av åskådare.

Kända svenska friidrottare

Sverige har genom åren tagit fram många duktiga idrottare, både på herr- och på damsidan och jag tänkte återuppliva ett par idrottare som säkert tar fram nostalgiska minnen hos dig som läsare.

Eller vad sägs om följande fem friidrottsstjärnor:

Patrik Sjöberg. Höjdhopparen som år 1987 satte det dåvarande världsrekordet på hela 2.42 meter. Det resultatet står sig bra än idag då det endast är två höjdhoppare som hoppat högre sedan

dess. På sitt CV har Patrik Sjöberg även 3 OS-medaljer och ett VM-guld (1987).

Stefan Holm. Höjdhopparen från Värmland som tog OS-guld i Aten år 2004. Trots att han bara är 1.81 meter lång har han som högst hoppat 2.36 utomhus och 2.40 inomhus. På sin meritlista har han även flertalet medaljer i både EM och VM.

Kajsa Bergqvist. Vi fortsätter med höjdhoppare. Kajsa Bergqvist var den första svenska kvinnan att hoppa över 2 meter. Hon innehar fortfarande inomhusvärldsrekordet på 2.08 meter. Utomhus är hennes personliga rekord 2.06 meter. Hon har bland annat vunnit ett brons i OS samt flertalet medaljer i både VM och EM.

Carolina Klüft. Sjukamparen med 1 OS-guld, 3 VM-guld och 2 EM-guld tillhör Sveriges främsta friidrottare genom tiderna. Med sina danser, tokigheter och framför allt resultat, gladde hon det svenska folket under flera år.

Christian Olsson. Trestegshopparen från Göteborg tog trestegsvärlden med storm när han vann OS-guld år 2004. Sedan tidigare hade han då ett VM-guld och senare blev det även otaliga guldmedaljer från flera olika mästerskap.

Det finns flera andra friidrottare som skulle kunna platsa på listan men ovanstående är några av de som gjort störst avtryck i den svenska friidrottshistorien.