0

Börja Friidrott med löpning

Att vi människor mår bra av att röra på oss och utöva idrott är något som varit självklart sedan väldigt länge. Redan under antiken utövades bland annat de olympiska spelen och detta är något som följt med oss ända till idag. Att exempelvis börja friidrott i någon form behöver inte alltid innebära tävling utan det finns många grenar att börja och välja mellan som vi kan vara ganska självständiga kring.

Olika grenar

När det kommer till just friidrott finns det många olika grenar. Allt från att kasta spjut, kulstötning till längd och höjdhopp samt olika mångkampsgrenar. Detta är grenar som behöver träning och intresse. Många friidrottare börjar med just löpning innan de utvecklar sig vidare i andra grenar. Löpningen är indelad och kan vara allt ifrån att springa 60 till 10 000 meter, till att orka sig igenom ett maraton som är hela 42 195 meter.

Börja med löpning

Lägg tävlingsfokus åt sidan och låt dig inte avskräckas av hur snabba alla verkar vara. Alla som i övrigt är friska kan börja löpträna. Ett mål kanske till en början kan vara att springa 5 km, därefter kan fokus börja läggas på snabbhet. Med lite träning och självförtroende kanske det även så småningom kan bli aktuellt med en friidrottsklubb. För att komma igång finns det tre knep att använda. Bortsett från att tro på sig själv och sin förmåga, är dessa tre knep är en bra utgång för ge lite peppning samt kontinuitet:

1: Skaffa träningskläder för olika väder. Det gör skillnad att ha på sig bra träningskläder när vi vill springa. Dels markerar vi för oss själva psykiskt att det är dags, dels blir vi också gladare och mer peppade av dessa ofta färgglada och snygga outfits. Har vi dessutom några olika plagg att välja på kommer vi inte heller känna att vädret blir en avgörande faktor för om vi kommer ut eller inte.

2: Köp bra skor för just löpning. Att använda sig av bra skor medan vi ska ut och springa är bland det bästa av investering vi kan göra för oss själva. Dels blir det mycket lättare och bekvämare att springa och dels sparar vi också knän och rygg från slitage. Det finns många olika sorter och märken att välja bland och ett brett utbud kan du bland annat hitta genom ecco som erbjuder olika alternativ för olika ändamål.

3: Använd en app medan du springer. Det kan ibland vara svårt att veta ihur/i vi ska börja springa. Många ger järnet och tröttnar efter ett tag eller ger upp för att det blir för svårt. Det finns många olika appar som både beskriver hur vi ska göra samt hjälper oss att göra en plan för att nå våra mål. Dessa appar visar olika träningsprogram och ändrar sedan tempo och form vecka för vecka. Medan du springer kan du använda appen som håller tid att du exempelvis nu ska varva mellan att springa 1 minut och gå 2 minuter under 30 minuter, på så sätt kommer du successivt att komma i form och få bättre kondition på rätt sätt.