Friidrott är en sport bestående av olika grenar som kräver var sin unika prestation. Det här är den optimala idrotten att börja med som barn. Möjligheterna är många och det är roligt för aktiva barn att prova på olika grenar. Likt andra idrotter är dock skaderisken alltid närvarande inom friidrotten. Här följer några tips på hur du som utövare bättre kan förebygga skador i samband med friidrottsträning.
Överbelastning – en orsaksbov bakom skador
Oavsett det rör sig om löpning, stavhopp, längdhopp eller kanske kulstötning är olika typer av ledsjukdomar vanliga. En anledning till att så många motionärer inom de flesta idrotter drabbas av ledsjukdomar är felbelastning. Eller rättare sagt, överbelastning. Leder och muskler ansträngs för hårt och intensivt under lång tid. Idag är artros en av de mest förekommande ledsjukdomarna bland idrottsutövare. Kunskapen om artros är dock fortfarande liten, men det som är bevisat är att överbelastning ofta är orsaken bakom smärtan. Att försöka skapa en balans i träningen redan från tidigt skede kan förebygga problem med leder. På elitnivå är det inte enkelt att avstå från träningen, men det handlar inte om att träna mindre. Det är själva rutinen i träningen som spelar den viktiga rollen. Variation som går ut på att kroppen tränas på ett balanserat sätt med intensitet ömsom fysik, stretching och spänst.
Friidrottens spänstträning
Inom friidrott är framför allt övningar som går ut på att förbättra spänsten vanligt förekommande. Det behövs för de grenar som på ett eller annat sätt kräver styrka och kroppsflexibilitet på en och samma gång. Stavhopp och höjdhopp är två grenar där just spänstövningar präglar utövarnas träningsrutiner. Tyvärr leder den här sortens träning ofta till skadeproblem, inte minst på elitnivå. Något som bland annat Kajsa Bergqvist fått erfara under åtskilliga perioder. Hoppgrenar kan även generera skador och smärtor i häl, ankel och fotled. Hälsporre är bland annat en tämligen vanlig åkomma bland friidrottare. Att stretcha vaderna ordentligt inför, men även efter ett träningspass är en viktig förebyggande åtgärd. Ett annat tips på stretching för att förebygga den här sortens skadeproblem är att böja upp tårna. När det drar direkt under foten gör du rätt. Kom även ihåg att värma upp fotleden genom att röra dem åt olika håll.
Tips för att inte skada sig
Att träna korrekt är såklart det bästa tipset för att undvika skador i samband med friidrottsträning. Det vill säga att inte överbelasta leder och muskler med samma övningar under allt för lång tid. Men det finns även andra aspekter som har betydelse för hur pass stark din kropp står sig emot potentiella skador. Att använda sig av rätt utrustning är till exempel ett viktigt inslag. Snåla inte med rätt utrustning för det är väl värt sitt pris i längden. Ett par anpassade löpskor eller rätt skydd vid kulstötning eller spjutkastning lönar sig. Kom ihåg att prova ut din utrustning individuellt för att garantera att skyddet eller skorna anpassas till din kropp och löpsteg.´
Visste du att även ditt vätskeintag kan påverka skaderisken? Tappar du för mycket vätska vid hård
träning kan du snabbare tappa fokus på träningen.